hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel
régi fájl

Hozzászólsz a témához

Neved: ismeretlen
Felhasználónév:
Jelszó:
Hozzászólásod:
Pofák:
Link leírása:
Link (http://):
...


A téma: Forgatókönyv kerestetik

<< Frissebb Régebbi >>

84458. Kong Kinga  2016-03-30 12:17:22


Nem kell semmi.
Fogsz egy kamerát, a szöveget odaadod anyádnak, hogy olvassa fel. Kész a film

Válaszolok<-   

84457. Redix  2016-03-30 09:47:10


A pénzt előteremteni nyilván nem könnyű, de itt nem ezen bukik a dolog. Hanem azon, hogy a legtöbb esetben a sógor koma jó barát kapja a munkát, függetlenül attól, hogy volt már előtte másik 6 filmje, ami mind megbukott. Szóval ez nagy hiba, és megmutatja, hogy mi a fontos... a pénz. Amerikában is a pénz a lényeg, de ők legalább minőségi filmeket készítenek. Csak profi embereket foglalkoztatnak. Magyarországon nincs olyan mértékű költségvetés, de még is forognak a filmek, és ha azok igazán jó alapokkal is rendelkeznének, és jól lennének megrendezve, akkor nem lenne itt baj. Nem kell itt Vasembert forgatni. Natúr vígjáték, enyhe akció, olyan filmet kell készíteni, ami nem csak magyaroknak készül.

Válaszolok<-   

84456. Baggio  2016-03-30 00:28:50


Én úgy látom,nem a megfelelő szakemberek,sokkal inkább az erőforrások,a pénz előteremtése a legfőbb akadály!

Válaszolok<-   

84455. GMF  2016-03-29 21:07:15


Na ezt jól kitárgyaltuk, hogy kis hazánkban mi a rossz, miért nehéz, mit és miért nem lehet. Az is tiszta, hogyan kell(ene).
Már csak azt a 2-3 embert találjam meg valahol.

Amúgy úgy látom idehaza a többség élőszereplős kisfilmekben gondolkodik. Sok olyan van aminek a témája, látványa, hangulat jó is lenne, de az amatőr szereplők... nagyon lehúzzák az értékét az alkotásoknak.

Én animációs filmkészítőkkel is szívesen dolgoznék együtt. Ilyen szaki akad itt a közösségben vagy ismerőseitek között?

Kb. ezen a szinten persze

http://vimeo.com/148316055...

vagy ezen:
Link! R'ha

Válaszolok<-   

84454. N. Péter, az üzemeltető  2016-03-29 14:34:03


Ha az álmaidat akarod megvalósítani, saját utadat járd, különben mások (láz)álmát valósítod meg.

Vagyis maradj független, akár amatőr, szedj össze 1 jobb kamerát, (esetleg vágáshoz számítógépet, de ha havernak van, az is jó) meg még 2-3 embert, akikkel megtalálod a közös nevezőt, együtt tudsz dolgozni. Esetleges költségekre tegyél félre (hasamraütök) 300 000 forintot (akár több év alatt).

Kezd el filmezgetni, csinálgasd, próbálgasd a szárnyaidat.
Olvass (és írj) sokat, gondolkozz, nézegesd mások hogyan csinálják.

Válaszolok<-   

84452. Redix  2016-03-27 12:57:35


Jó magam is pozitív hozzáállású ember vagyok és a forgatókönyvírás a mindenem. Hiszek abban, hogy ha valami jó akkor az kell... de a sok-sok év tapasztalata azt mutatja, hogy nagyon nehéz érvényesülni. Ahhoz hogy valakit komolyan vegyenek, a legjobb út, ha saját csapatot alkot és kisebb filmeket készít. Kapcsolat nélkül, nem igen állnak szóba senkivel, sőt, ha jó vagy akkor meg konkurencia vagy a szemükben, és még úgy sem akarnak. Szóval nehéz!

Lehet próbálkozni versenyeken forgatókönyvvel, de sajnos rengeteg olyan ember van döntő pozícióban, akinek nincs tehetsége hozzá csak megtanulta azt amit kell, vagy csak valakin keresztül bejutott a mások által hőn áhított álomba, ezért képtelen jó döntést hozni, sőt irányítják őket, vagy csak simán azt hiszi a "megszokott rosszról", hogy az a jó, és amint szembesül egy attól eltérő forgatókönyvvel, akkor menten elhajítja. Vagy már megvannak előre a nyertesek.

Rengeteg olyan ember van vezető pozícióban és döntés hozó pozícióban, akiben nincs meg a filmes látás... ennek köszönhető, hogy ilyen szinten van a magyar filmgyártás. Persze ők mindig a pénzre hivatkoznak, de erre én mindig azt szoktam mondani, hogy ha nincs egy jó alap (forgatókönyv), akkor az egész össze fog dőlni, és hiába a jó színészek és stáb, akkor sem fog működni. És itt jön az, hogy nem igaz, hogy senki sem veszi észre, hogy a forgatókönyv rossz? Erre a magyarázat az, hogy vannak akik észre veszik, csak nem mernek szólni, mert örülnek a lehetőségnek.

Én úgy hiszem, hogy ahhoz hogy valaki jó forgatókönyvíró legyen, elsősorban nagy filmrajongónak kell lennie, aki két kézzel eszi a filmeket. Igazán csak egy ilyen ember tudja azt, hogy mi kell a nézőknek... legalább is ezt én így gondolom.

Válaszolok<-   

84451. saturn  2016-03-26 22:20:46


A kitartó pozitív hozzáállásnak meglehet a gyümölcse. Én őszintén sok sikert kívántam a projekthez. Támogatást szerezni nem könnyű, viszont nem is lehetetlen. Kellő szaktudással akár sikerülhet is, főleg ha érdekesnek találják. A Filmalap valszeg meg nem csak azért támogatja inkább a tanultakat, mert milliószor többet érnének, hanem én nem tartom kizártnak azt sem, hogy ezzel akarják buzdítani az embereket, hogy végezzenek el egy filmes tanfolyamot. Én csak amatőr, hobbisként csinálom, ezért számomra túl drága egy ilyen. De, aki erre építi a jövőjét anyagi szinten is, annak talán nem rossz befektetés, főleg ha van érzéke is hozzá. Egyelőre én annak is örülök, ha egy magánszemély, vagy vállalkozás megengedi, hogy forgassunk a helyszínén vagy kölcsönad valami kelléket. Sajnos vannak, akik még pénzért sem hajlandóak együttműködni, sokszor nehézségekbe ütközünk, de aztán valahogy valamilyen alternatív módon megoldjuk. De profi stábbal a hátad mögött, egy igazán ütős filmötlettel, talán jobban segítőkészek lesznek. Hajrá!

Válaszolok<-   

84450. Baggio  2016-03-26 21:44:19


U.U.I.:Végül pedig ami a film ötleteimet illeti...
Ezért hangsúlyoztam ki,hogy ötletek,mert a szakmai részt azokra bíznám akik értenek hozzá!
Nekem fingom sincs hogyan kell a kamerát jól kezelni,vágni,világosítani és néhány tűzijátékon kívül nem is robbantottam fel mást!
Sokkal inkább tudnék segíteni mint tanácsadó vagy valami rendező vagy látványtervező asszisztens,egy fickó aki okosakat sugdos mások fülébe!
A kereskedelemmel ellentétben itt,inkább a háttérből "irányítanám" a dolgokat!
Remélem egy nap megismer a közönség,majd akkor leszek érdemben elbírálva!

Válaszolok<-   

84449. Baggio  2016-03-26 21:36:28


U.I.: Amúgy kéretlenül,de udvariasan körbeküldtem sok stúdiónak a jelentkezésem,egy motivációs levél formájában,amiben részletesen taglaltam a nézeteim,ötleteim,hátha egy nap valakinek pont az enyém kell!
És minden fórumon,legyen az online vagy személyes próbálkozom!
Ha lenne pénzem vagy kapcsolataim nem kellene ezt csinálnom,de ez a keresés már most is sikeres,ha azt vesszük,hisz így megtaláltam EZT az oldalt s ha egy nap meglesz az erőforrás az alkotáshoz,tudom hol találok hozzá ügyes embereket!

Válaszolok<-   

84448. Baggio  2016-03-26 21:32:51


Kedves egybegyűltek!
Úgy fest érdemes volt megrázni a fát,a sok lehullott kukacos után,csak maradt még pár jóízű a lombok között!!
Hogy reagáljak,az előttem szólóknak :kedves saturn,én nem csak beszélek bele a világba,de tennék is csak nincs lehetőségem!
Ez nem nagyképűség a részemről,40 évesen sok tapasztalattal a hátam mögött hidd el tudom mit beszélek!
Amikor anno a szüleim megkérdezték mivel akarom keresni a kenyerem,azt válaszoltam mindegy csak pénzel és emberekkel ne kelljen foglalkozni!
Aztán megismertem a kereskedelmet és a szerelmem lett!
Tetszett a kihívása,a színessége és azon kaptam magam hogy már 20 éve ebben dolgozom!
Mindig is nagy filmrajongó voltam,de épp oly kritikus is (nem elfogult csak objektív)!
Ahogy a kereskedelemben is,a filmkészítésben is,ha az embernek van ízlése,intuíciója és kellően gyakorlatias,következetes,eltudja dönteni mi jó és mi gáz!
Nem vagyok világbajnok,csak egy tehetséges ember a sok közül,jó képességekkel!
Meglátom amit más nem,meghallom amit más nem,mert a nagy fantáziámnak köszönhetően látom az összképet!
Úgyhogy hidd el ha mondom és ezt kiemelném N. Péter miatt is,hogy nem csak az tud nagyot alkotni aki tanulta,sokkal inkább az aki tudja!
Még egy apró szösszenet,a kereskedelemben is hosszú ideig dolgoztam úgy hogy nem volt a végzettségem és ezen az azóta megszerzett tanulmányaim sem változtattak,bármelyik boltban,minden zavartság nélkül (mély vízbe dobva) beállok és eladok bármit!
Igaz hogy új vagyok még a filmes berkekben,de attól még nagyon is tudom mennyit érnek az ötleteim!
Nektek is azt üzenem fiúk (saturn,Péter,GMF),hogy ha tudtok valamit szóljatok és én bebizonyítom amiről beszélek!
Remélem egy nap veletek is dolgozhatok majd,tehetséges,értelmes embereknek tűntök!
Minden jót!
Robert

Válaszolok<-   

84442. N. Péter, az üzemeltető  2016-03-23 22:34:38


Magyarországon sorozatokban lehet gyakorolni, ott hasznosítják az embert leggyakrabban.
Tudod, realiti sorozatok, meg barátok közt.

Emellett én csak azt tudom javasolni, hogy a forgatókönyvírásról a visszajelzés, legjobb gyakorlás, ha megvalósítod. Egy kis részét, vagy egy teljes rövid filmet. (igen te: stábot szervezel, amatőrökból, vagy spórolsz, összegyűjtesz pénzt, felveszel hitelt, vagy jól tudsz rábeszélni.)

Válaszolok<-   

84440. saturn  2016-03-23 21:39:14


Sajnos konkrétumot nem tudok, de kell legyen, különben nem lennének magyar filmek. A magyar film alap is fel volt hozva mint példa, ott is vannak külön féle támogatások, nem csak a lent említett Inkubátor programban. És talán egyéb film stúdiókhoz is lehet fordulni. Én amatőr szinten csinálom és sajnos pici támogatást is nagyon nehezen érek el. És itt nem anyagiban értendő, hanem helyszin és/vagy valamilyen kellék (pld. anno sörös rekeszeket kaptunk, ami csak apró dolog, nekünk mégis óriási segítség volt).

Annak a kockázata, hogy végül ellopják a sztorit, fennáll. De sokszor kockáztatni kell...

Válaszolok<-   

84439. GMF  2016-03-23 21:31:04


Ja és az én adatlapomon se keressetek film referenciát. Én magam nem filmezek, csak írok.
(Most hazudtam, régebben tájkép videókat csináltam "parkinzonos" kézzel és a Cyberlink nevű programmal vágtam és effekteltem készre. A végeredmény általában borzalmas lett).
De a lényeg, hogy nem filmet akarok csinálni csupán az írásaimat szeretném "hasznosítani".


Válaszolok<-   

84438. GMF  2016-03-23 21:11:43


Saturn, hol lehet ma hazánkban forgatókönyvet értékesíteni?
Rengetek jó ötlet van szerintem ebben az országban amiből soha nem valósul meg semmi, mert nincs aki meghallgatná. És nincs mindenkinek olyan kapcsolatköre, amiben megvalósítható lenne egy ötlet. Lehet persze azt mondani, hogy az illető nem tett meg mindent és mástól várta azt amit neki kellett volna megtenni, tátott szájjal sült galamb várás, stb, de ez a fajta bírálat veszélyes. Mert pont a befolyásos pozícióban lévők, fentről lefelé elnyomók érdekeit erősíti és azt sugallja, Te benned van a hiba nem Mi bennünk.
A hazai piac szűk, mindenki félti a pozícióját. Senki nem akar magának konkurenciát. De ha nem segítünk egymásnak az már a társadalmunkat is minősíti.

És ha mégis meghallgatják az ötletedet az sem biztos, hogy jó neked.

Idéznék Tóth Róbert "Hogyan írjunk közönségfilmet" írásából:

Míg az amerikai producer egy jó ötlet hallatán azt mondja: „De jó ötlet. Megveszem, filmet gyártok belőle, és mind jól járunk.”,
addig a magyar producer a következőt gondolja:
„De jó ötlet. Ez nekem is eszembe juthatott volna. Sőt, nekem jutott eszembe!”

És már el is buktad az ötletedet!

Én programfejlesztéssel is foglalkozom és sajnos itt ugyan ez a helyzet. Ha van egy jó ötleted, megvalósítod kicsiben, egy nagyobb kapcsolati tőkével, több forrással rendelkező cég meg az első nyilvános megjelenés után már le is nyúlja. Külföldön felvásárolják az ötletet, idehaza csak lopják.

Na ez is hosszú lett és már nagyon eltértem a "Forgatókönyv kerestetik" témától.
Ezért a kérdés továbbra is az, hol, kinél lehet forgatókönyvet vagy csak tervet bemutatni, értékesíteni hazánkban?
Ismertek olyan producert, rendezőt, aki megbízható és nem él vissza az ötleteddel? Aki hajlandó fizetni egy valóban egyedi film ötletéért?

Előzménye    Válaszolok<-   

84437. GMF  2016-03-23 20:54:38


Értem én Főnök, de a filmezés azért nem agysebészet. Mondom én, tudatlan! Tehát az autodidakta orvos nem ugyanaz mint egy önképzős filmes. A neten már rengeteg tanagyag elérhető ehhez a témához, sok minden megtanulható és gyakorolható és a készség fejleszthető.
Elismertem én is, hogy ez egy külön szakma, de a hivatásosok között is akadnak kontár filmesek.

Garancia a sikerre, ha valaki menő filmes iskolába jár és százmilliókat kap támogatásként? Szerintem egyáltalán nem. Sajnos készülnek hazánkban nem túl sikeres filmek adóforintokból. Akkor az megérte? Annak aki a pénzt eltette biztos, de az adót befizető és a moziban jegyet váltó közönségnek??? De kár is ezen rágódni, mert ez így működik és változás sem várható.

Válaszolok<-   

84435. Hangvadász  2016-03-23 12:20:37


Az a helyzet, hogy ezt nem Neked kéne megcsinálni, hanem egy olyan grafikusnak és egyben tipográfus szakembernek, aki tisztában van a legújabb trendekkel (is). De nyugodtan kérd ki egy (vagy több) tipográfus, profi kiadványszerkesztő véleményét a jelenlegi dizájnról.
A kész arculat programozását már nyugodtan meg tudnád oldani egyedül is, vagy legalábbis én így látom.

Válaszolok<-   

84434. N. Péter, az üzemeltető  2016-03-23 11:24:37


Folyamatosan (úgy kb 2006 óta) napirenden van egy új dizájn, stb.

De mindeig van ami elvonja a figyelmemet, elviszi az időmet. Egyszer, ha elszánom magam, felveszek hitelt és megcsináltatom rendesen (vagy nem).

Most Halivud Napot viszont szervezek őszre.

Válaszolok<-   

84433. N. Péter, az üzemeltető  2016-03-23 11:22:09


"És miért ne csinálhatna olyan valaki profi filmet aki csak autodidakta módon tanulta a filmezést."
Azért mert ez egy szakma. Illetve kell nekik egy fajta garancia, hogy mire adnak támogatást. Autodidakta orvos az milyen lenne? Hobbiorvos, hobbisebész

"Nem szabad elvárni, hogy mások tegyenek bármit is érted, mindent magadnak kell megtenned."
Ez is igaz.

Előzménye    Válaszolok<-   

84432. Hangvadász  2016-03-23 10:50:05


Hát igen, a dizájn fontosságával én is egyetértek. Egy egységes, korszerű, letisztultan egyszerű grafikai arculat sokat segítene abban, hogy idecsábítsa az ifjú filmeseket. A sötét háttér különösen riasztó, egy csomó tapasztalat van arra nézve, hogy a fekete hátteres honlapok sokkal kisebb nézettséget generálnak, mint a világos hátteresek. És ez csak egy a tudat alatt működő mechanizmusok közül.

Válaszolok<-   

84430. saturn  2016-03-23 00:15:03


Bár támogatom a "merj nagyot álmodni", jómagam is ezt teszem, de nekem ez picit erős Baggio. Nem szabad elvárni, hogy mások tegyenek bármit is érted, mindent magadnak kell megtenned. Én, amikor egy filmet forgatok, nem várom a szereplők jelentkezését, hanem én kérdezem meg őket, egyenként, illetve minden forgatás előtt rákérdezek, ki érne rá segíteni. Ha tényleg olyan jó forgatókönyvet írtál, akkor azt akár el is lehet adni jó pénzért. Ha meg nem, lehet mégsem annyira nyerő. Persze, kell hozzá szerencse is, mint minden máshoz. Nem akarok senkit megbántani, de nekem ez a hozzáállás annyira nem szimpatikus. Jó, mondjuk én alapból a szerény embereket kedvelem inkább. Nem láttam még egy filmedet sem, ellenőriztem, de itt az oldalon nem találtam egyet sem, úgyhogy nem tudok mit mondani, hogy mennyire világmegváltóak-e az ötleteid. Ha meg tényleg nincs, mielőtt még nagy elvárásaid lennének, érdemes lenne csinálni valamit. Én is csinálom, bár a kutyát sem érdekli, egy semmitmondó videó blogger beszél 5 percet a webkamerája előtt és 100x nagyobb látogatottságot ér el 1 nap alatt, mint én 1 év alatt, mégse kezdek senkit cseszegetni érte. Én vagyok a hibás, nem értek a marketinghez. Mindent magunknak kell megoldanunk, a másikat nem lehet okolni érte. Őszintén sok sikert kívánok a filmedhez, nem rosszindulatból írtam!

Picit az oldal látogatottságával kapcsolatban pedig szerintem a weboldal korszerűsítése dobna valamit rajta. Én nem ismerek még egy ilyen típusú oldalt (főleg magyart nem), tehát ha eléggé ki lenne kupálva, az nem lenne rossz. A regisztrált felhasználóknak vannak nehézségei, illetve a sima látogatónak is mehetne egy két dolog pluszba. De főleg a 10 éves megoldásoktól kéne valahogy megszabadulni. Sajnos én is elég szomorúan konstatálom, hogy elég nagy itt a csönd. De remélem csak átmeneti, vihar előtti csend.

Elnézést, kicsit hosszura sikeredett...

Válaszolok<-   

84429. GMF  2016-03-22 20:55:13


Ez jó is lenne, de...
"A Filmalap Inkubátor Programban az alábbi államilag elismert felsőoktatási képzésekben diplomát szerzettek vehetnek részt rendezőként:"
és a felsorolásban kizárólag filmes és művészeti intézmények vannak.
Na pl. én gazdasági és informatikai felsőoktatásban diplomáztam. Részemről bukta Hacsak nem pacsizok valakivel aki a megfelelő szakon végzett.

Oké, hogy a filmkészítés egy speciális szakma és talán megéri azoknak támogatást nyújtani akik tanulták, mert az alkotásuk profibb lehet, mint olyané aki nem. De attól, hogy valakinek pl. műszaki diplomája van még lehetnek kreatív ötletei. És miért ne csinálhatna olyan valaki profi filmet aki csak autodidakta módon tanulta a filmezést. Most nem magamra gondolok, mert én nem akarok filmet forgatni, csupán írásaim kiértékeléséhez keresek a hazai filmkészítésben jártas személyt. Csak úgy felvetődik bennem a kérdés.

Van egyáltalán az országban olyan közösség, cég, szervezet, ahol profi filmesek munkálkodnak és nem szakmabeli külsősökkel is szóba állnak? Vagy tényleg igaz, hogy a hazai filmes körökben mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti és érdemi segítségre nem lehet számítani?

Előzménye    Válaszolok<-   

84428. N. Péter, az üzemeltető  2016-03-22 17:54:21


Na ok, utánaolvastam.
Vannak bizonyos feltételek természetesen. Link! Filmalap inkubátor program

Válaszolok<-   

84427. N. Péter, az üzemeltető  2016-03-22 17:52:02


Tudom hogy fuj-fuj filmalap, de elvileg van valami inkubátor programja.
Annak is érdemes utánanézni.

Egy-két feltörekvő, komolyabb, egészestés filmet is készítő alkotó jár csak erre. A többiek jórészt már kirepültek innen, saját lábra álltak, vissza se néznek.

(Nem szemrehányás, de ez van. Facebook térnyerése is visszavetette az oldalunk látogatottságát, és előnyeit.)

Válaszolok<-   

84426. GMF  2016-03-22 17:20:40


Üdv!
Hát nagyra tartott ötletei mindenkinek vannak, de egy ötlet csak annyira nagy és ezáltal piacképes amennyire mások annak tartják, pl.: a moziba járó közönség. A hazai mozis nézőszám pedig elég szűkre szabott, ha nem egy hollywoodi blockbuster moziról van szó a bevételek legtöbbször szerények.

De az engem is érdekelne, hogy a társaságban van-e olyan filmes, aki nagyjátékfilmeket csinál. Van nekem is néhány ötletem, amiről kikérném hozzáértők véleményét, hogy egyáltalán érdemes-e fejleszteni. Ötleteim 10-30 A/4 oldal terjedelemben vannak leírva, mintegy történetvázlat, dialógusok nélkül.

Tudom a filmes élet központja a főváros (és környéke), de esetleg Hajdú-Bihar megyéből vannak itt akik film készítéssel foglalkoznak?

Válaszolok<-   

84425. Baggio  2016-03-22 14:38:56


No,végre egy értelmes hang a tömegből!
Nem vagyok kioktató,sem elfogultan kritikus,csak keresem a lehetőséget,hogy megmutassam mit tudok!
Sajnos a Magyar filmipar,túl nagyra van magával,bár nem tudom mire verik magukat,hisz jelentősebb alkotás nem hagyta el falaikat az elmúlt 10 évben! (sem)
Utána néztem pl az üvegtigrisnek a wiklpédián,nos ha nem is teljesen korrekt vagy naprakész az oldal és a 180.000.000 forintos bevétel,csak megközelítő,akkor is biztos vagyok benne,hogy az én ötleteimből készülhető filmek,ennek lazán a 3x-át hoznák vissza,csak kellene valaki,egy stúdió akinek van egy ilyen produkcióhoz,kellő háttere,kapacitása!
Tehát,ha megvan a hardver,én adom a szoftvert!
Amúgy hallottatok itt az FMStudióról?
Mert egy másik fórumra írt bejegyzésemre reagáltak (feltehetően nekem,mert közvetlen utána van,2x is és elég személyre szólónak tűnik)!
Egyszóval ha van itt olyan akinek megvannak az eszközei,kapcsolatai egy vagy több egész estét film legyártásához,de nincsenek ötletei az szóljon!
Üdv mindenkinek,Robert! (Baggio)

Válaszolok<-   

<< Frissebb Régebbi >>